|
|
|
Cena:
2,10 zł
Cena netto:
1,71 zł
|
-
(Ilość ocen: 0)
Początkowo uprawiana jako roślina ozdobna szybko znalazła szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Sproszkowane liście bazylii nadają potrawom kwaskowaty, chłodząco - orzeźwiający smak. Bazylię można łączyć również z innymi przyprawami np.: estragonem, szałwią, czosnkiem czy cebulą.
Bazylia ceniona jest także w ziołolecznictwie ze względu na swoje walory prozdrowotne: pobudza apetyt przez zwiększanie wydzielania soków trawiennych, ułatwia przyswajanie pokarmów, działa pobudzająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Łagodzi dolegliwości żołądkowe, wzmacnia żołądek, działa rozkurczowo i wiatropędnie, przeciwdziała wzdęciom. Działa przeciwkaszlowo, poprawia pracę nerek.
Zastosowanie:
Przyprawą posypuje się sałatki jarzynowe m.in. pokrojone w plasterki pomidory. Bazylię dodaje się do farszów, pasztetów, kiełbas, wołowiny, baraniny i wątróbki. Jajecznica, podobnie jak biały ser czy jogurt dzięki szczypcie bazylii nabierają egzotycznego smaku. Po dodaniu jej do marynat, sosów czy sałatek otrzymujemy wspaniałe potrawy o korzenno - balsamicznym zapachu oraz lekko słodkim smaku.