Chia szałwia hiszpańska (250g)

ZDROWIE
8.6
PLN
Chia szałwia hiszpańska (250g)
Wysyłka w:
48 godzin
Cena: 8,60 zł
Cena netto: 8,19 zł
szt.

Chia znana także jako Szałwia hiszpańska to roślina uprawiana przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy. Obecnie nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.

  • nasiona chia są źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B,
  • spowalniają wchłaniania cukrów i regulacji ich poziomu we krwi. Dlatego są one dobre dla diabetyków,
  • wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie. Prowadzi to, jak w przypadku spożywania siemienia lnianego, do zapewnienia uczucia sytości,
  • regularne spożywanie nasion chia usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływa na strukturę kości i mięśni.


Zastosowanie:

Nasiona chia mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można je jeść w całości, jako dodatek do sałatek, musli, owsianki, kasz i naleśników, oraz jako przekąskę. Zaleca się, łączyć z mąką, podczas pieczenia chleba, lub ciast, podczas zagęszczania zup, sosów i koktajli. Wówczas używa się zmielonych nasion. Nasiona zalane gorącą wodą nadają się do bezpośredniego spożycia, jako substancja o konsystencji żelu, podobnie jak siemię lniane.

Mają 13 razy więcej magnezu niż brokuły, 5 razy więcej białka niż mleko oraz 8 razy więcej kwasów omega 3 niż dziki łosoś. 


Opinie o produkcie (0)

Sklep jest w trybie podglądu

Copyright Tytka Smaku 2017. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Bankowość internetowaDotPay

Sklep internetowy Shoper.pl